Mi ez az egész?

A BudapestScenes minden más cégtől/szervezettől 100%-osan független brigád. Pofátlanul szubjektív módon mutatjuk be Budapest számunkra izgalmas színtereit. Különleges tematikájú városnéző túrák szervezése mellett blog-unkkal igyekszünk a fővárost minél közelebb hozni a benne élőkhöz. A megjelent anyagok kizárólag a készítők írásos engedélyével használhatók fel bármilyen további célra!

Elérhetőségek

Elérhetőségek, képgalériák, ill. részletek városnéző túráinkról: www.budapestscenes.com info@budapestscenes.com +36 20 524 0547 (Somogyi Levente)

Komjúniti

Megjelenések, beszámolók

http://href.hu/x/g5y7 http://href.hu/x/g5yg http://href.hu/x/g5yb http://href.hu/x/g5y8 http://href.hu/x/g5yc http://href.hu/x/g5ye http://href.hu/x/gh6y http://href.hu/x/gpzc

2012. 01. 25. óta

2013.08.05. 02:06 Levi/BudapestScenes

Az óbudai FŐTÁV-kémény tetején

IMG_4352 másolata.jpg

Az idei évben a BudapestScenes-brigáddal egyelőre nem sok helyen jártunk még fotózni, aminek a legfőbb oka a csepeli bunkertúra (képek itt, bővebb bemutatóanyag itt, időpontok itt) továbbfejlesztése miatti időhiány volt. Remélhetőleg ez hamarosan változni fog és tudunk menni nagyobb ütemben ismét (egy raklap különleges helyszínről született fotógalériáinkhoz kattints ide), de addig is legalább az előre leegyeztetett helyszíneket mindenképpen be akartuk járni, ezen a listán pedig az első helyen Budapest legmagasabb építményének a bejárása volt - annál is inkább, mert ez már jó ideje húzódik.

Werk videó a fotózásról:

Mudra László képeiből Takács István húzott össze egy mozgatható körpanorámát a kéményből, ide kattintva lehet látni.

Az óbudai FŐTÁV-kéményből való fotózásra másfél éve, 2012 februárjában kaptunk engedélyt, majd egy jó ideig a kémény liftjének a harcképtelensége miatt lett folyamatosan elhalasztva a látogatás, azután pedig az időjárás szólt közbe. Folyamatosan figyeltük az időjárás-előrejelző oldalakat (ami érthető módon néha komoly anyázásokba torkollott), egyszer már le volt egyeztetve egy időpont kora délutánra, de kb. 4 órával a fotózás előtt a Mátyás-templom tornyában állva épp csak a Margitsziget északi csücskéig láttunk el, így ez is le lett stornózva, azóta pedig mi szerencsétlenkedtünk az időpont leegyzetetésével, de most végre minden összejött. Persze végül most is kérdésessé vált, hogy fel tudunk-e menni az erős szél miatt - hiába kör alaprajzú ugyan a kémény, azért a szél így is rendesen bele tud kapaszkodni és ha a szenzorok túl erősnek értékelik a kilengést, akkor a felmenetel szigorúan tilos. A fő cél persze maga a kémény volt, de a mellette fekvő  FŐTÁV hőközpont is érdekes létesítmény (meg hát ugye a kémény is ennek köszönheti a létét), így megnéztük ezt is - bár ahhoz, hogy igazán belemélyedjünk a részletekbe, jóval több idő kellett volna.

Mudra László és Bankó Roland képei, további felhasználásuk engedélyköteles.

IMG_4248 másolata.jpg

A FŐTÁV Zrt. (hivatalosan Budapesti Távhőszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint Budapest egyetlen távhőszolgáltatója manapság 240 000 budapesti lakos számára biztosít fűtést és használati melegvizet.

MLA_1285.jpg
A fűtőmű kezelőterme

A FŐTÁV a fővárost 2 körzetre bontja: Észak-budapesti- és Dél-budapesti üzemeltetési régióra. Mi az Észak-budai (Kunigunda utcai) fűtőműben jártunk, amely egy 265 km-es vezetékhálózaton és 2 000 hőközponton keresztül több mint 130 000 budapesti lakás fűtését és melegvíz-ellátását biztosítja. Közvetlenül a FŐTÁV-kémény mellett van a cég saját fűtőműve, de ennek a teljesítménye kevés lenne ehhez a feladathoz, így egyrészt a FŐTÁV-nak is van néhány további fűtőműve, másrészt további budapesti ipari létesítmények hulladékhőjét is hasznosítják (Újpesti Erőmű, Rákospalotai Hulladékégető stb.)

A Kunigunda utcai fűtőműben 288 köbméteres térfogatú (6x6 m-es alapterület, 8 m-es magasság) kazánokban van az égéstér. A kazánok most természetesen nem üzemelnek, az időjárás alakulásának függvényében valamikor ősszel indul be a fűtőmű. Ilyenkor csak a 'holtszezonban' szükséges karbantartási munkákat végzik rajta, de ezt komolyan kell venni, mindenképpen biztosítani kell az üzemképes állapotot, ugyanis a fűtőműnek papíron szükség esetén egy órán belül üzembe kell állnia.

MLA_1267.jpgA melegvíz forgatását biztosító 1 000 kW teljesítményű keringető szivattyúk egyike.

MLA_1255.jpg

MLA_1230.jpg

A kémény 1974-75-ben csúszózsaluzással épült monolit vasbeton szerkezetű építmény (teljes magassága 203 m, ezzel Budapest legmagasabbja). A gázokat jelenleg 2 füstcső vezeti a magasba (2,5 és 1,4 m átmérőjűek) - ezzel a kéménytest kapacitásának kb. a fele van kihasználva, a kéményen kívülről is látszik a korábban tervezett kazánok füstelvezető csöveinek bekötési pontja is.

CameraZOOM-20130730153833697 másolata.jpg

MLA_0901.jpg

MLA_1215.jpg

Persze önmagában a kémény is nagyon érdekes, de alapvetően mégis azért mentünk, hogy a magasból lássuk és fotózhassuk Budapestet. Be is szálltunk a liftbe és felvánszorogtunk a legmagasabb, 195 méteren lévő kilépő platformig. A 'vánszorgás' stimmel, a lift 5 perc alatt tette meg az utat, de nem unatkoztunk: a kémény belseje is lenyűgöző volt a maga nemében, emellett az is kiderült, hogy a felvonót gyártó cseh cég pont annyi lóvét ölt bele a fejlesztésbe/gyártásba, hogy egy magyar nyelvű korrektorra már nem futotta: láttunk néhány érdekes nyelvi fordulatot, ezekkel is elment az idő).

MLA_0890.jpg

MLA_0909.jpgÚtközben

A kéményen kívül 4 gyűrű van, ahol a szabadba léphet az ember, de a belső térben jöval több (10-12) platform is van, ahol a liftből ki tudsz szállni.

MLA_0970.jpgA lift utolsó állomásán kiszállva ez a látvány fogadott minket

MLA_0928.jpg

MLA_0934.jpg

MLA_0939.jpg

MLA_0955.jpg

MLA_0945.jpg

MLA_0931.jpg

MLA_0957.jpg

MLA_0967.jpg

A szél ereje brutális volt, az embernek pofaszélben tényleg szinte minden erejét be kellett vetnie, hogy előre haladjon - mozgóképen mindez itt látható. Ilyen szélerőnél a kéménynek is kb. fél méteres kilengése van - az nem derült ki, hogy ez a teljes kilengés, vagy csak egy irányba ennyi, de érdekes volt: persze ennyi rugalmasság bőven van a szerkezetben, de amikor fotózás után leértünk a földfelszínre, kicsit még mindig émelyegtünk.

MLA_1119.jpg

Amikor a lift megáll a legfölső szinten, az ember a kémény belső terébe lép még be, majd egy ajtón keresztül a legfelül körbefutó gyűrűre. A belső térből innen még egy kisebb acéllétrán keresztül ki lehet jutni a kémény legtetejére.

MLA_1152.jpg

Már a szabadban - fűtési szezonban értelemszerűen itt vezetődik ki a füstgáz a csövekből.

MLA_1135.jpg

Mivel itt már 200 m-es magasságban vagyunk, természetesen egy raklap átjátszóállomás is van fenn.

A magasságérzet a kémény tetején számomra tetején kettős, félig-meddig volt csak meg. A kémény közvetlen környezetében nagyrészt ipari terület van viszonylag alacsony épületekkel (ill. füves placcok), tehát a magasságkülönbség tényleg csaknem 200 méter - így amikor lenéz az ember, azért erősen érzékeli a nagy magasságkülönbséget.

IMG_4261 másolata.jpg

Pont azért viszont, mert viszonylag külvárosiasabb a környezet és nincsenek a közelben magas épületek, amik viszonyítási pontként szolgálhatnának, az ember inkább térkép-szerűnek érzékeli a várost: inkább úgy érzed, hogy egy hegycsúcson állsz. A Mátyás-templom tornyában vagy épp a csepeli víztorony tetején állva az épületek közelsége miatt így az embernek talán inkább megvan a magasság élménye, hiszen van mihez hasonlítani a magasságot.

MLA_0947.jpgItt a legközelebbi 10 emeletes panelházak légvonalban kb. 500 m-re vannak.

tele.jpgA kémény és a környező épületek közötti magasság-különbséget egy laposabb szögből már jobban lehet érzékelni.

Zárásnak 2 érdekes link:

Itt ugye Aquincum-nál vagyunk (a Budapesten megmaradt 2 római amfiteátrum közül a kisebbiktől kb. 700 m-re), nem meglepő tehát, hogy a közvetlenül a kémény alatt nemrég kialakított baseball-pálya területén nemrég sikeres régészeti feltárásokat folytattak.

Mayer Miklós 2011 januári képén a kémény szintén főszerepet játszik, mint az egyetlen látható mesterséges létesítmény: a fotót alig 2 hónapja a NASA 'A nap földtudományi képének' választotta meg (Miklós azt ígéri, elvileg hamarosan elkészül az ominózus hajnalon lőtt anyagból egy timelapse videó - update: készen van, itt érhető el - , de (OFF) addig is nagyon érdemes megnézni a fantasztikus videóit !

Köszönjük a FŐTÁV Zrt. munkatársainak a lehetőséget a fotózásra!

További fotó- és videóanyagainkat itt találhatjátok:


A FŐTÁV-kémény látogatásával kapcsolatos kérésekre nem áll módunkban válaszolni (mert parasztok vagyunk).


1 komment

Címkék: kémény panoráma kilátás főtáv


süti beállítások módosítása