Mi ez az egész?

A BudapestScenes minden más cégtől/szervezettől 100%-osan független brigád. Pofátlanul szubjektív módon mutatjuk be Budapest számunkra izgalmas színtereit. Különleges tematikájú városnéző túrák szervezése mellett blog-unkkal igyekszünk a fővárost minél közelebb hozni a benne élőkhöz. A megjelent anyagok kizárólag a készítők írásos engedélyével használhatók fel bármilyen további célra!

Elérhetőségek

Elérhetőségek, képgalériák, ill. részletek városnéző túráinkról: www.budapestscenes.com info@budapestscenes.com +36 20 524 0547 (Somogyi Levente)

Komjúniti

Megjelenések, beszámolók

http://href.hu/x/g5y7 http://href.hu/x/g5yg http://href.hu/x/g5yb http://href.hu/x/g5y8 http://href.hu/x/g5yc http://href.hu/x/g5ye http://href.hu/x/gh6y http://href.hu/x/gpzc

2012. 01. 25. óta

2013.10.17. 07:00 Levi/BudapestScenes

A csepeli Tamariska-domb alatti óvóhely

Képek: Mudra László és Tuszinger Károly.

Videó: Bankó Roland (zene: Tibbah, Bobakrome).

A képek és a videóanyag a készítők kizárólagos tulajdonát képezik. A blogposzt linkje szabadon terjeszthető, de az anyag bárminemű további felhasználása kizárólag a készítők írásbeli engedélyével engedélyezett!

A Csepel Művek területén zajló bunkertúránkról részleteket ide kattintva láthattok:

Videoanyagunk a Tamariska-domb alatti óvóhelyről (HD, érdemes teljes képernyőn nézni):

IMG_2465.jpg

Az óvóhely felépítése (a helyszínrajzért köszönet S. Vasi Ildikónak!)

Ahogy a videóban is hallható, hiteles dokumentumok nélkül és minimális előzetes információval futottunk neki az egész bejárásnak és még mindig több kérdés maradt nyitva az óvóhely születésével és szerepével kapcsolatban. Sajnos az eredeti felszerelések közül is szinte kizárólag a szívó-szűrő berendezések és a túlnyomáskibocsátó szelepek romjai maradtak meg (a szilánkálló ajtók mellett) - az egyetlen dolog, amit szinte biztosra lehet mondani, hogy (még ha később az is volt a szerepe), eredetileg nem emberéletek védelmére épült a létesítmény, ill. valószínű, hogy a Tamariska-domb a mai formájában azután lett 'ráhordva' az óvóhelyre, hogy az megépült - de hogy pontosan mikor, azt nem tudjuk.

Ha valaki hiteles információkkal/dokumentációkkal tud szolgálni, örömmel várjuk őket az info@budapestscenes.com címen vagy a 06 20 524 0547-es telefonszámon (Somogyi Levente).

Kiegészítés, amelyet e-mail-ben kaptunk: "A domb szomszédságában nőttem fel. A 70-es években a létesítmény még aktív volt, rendszeresen jöttek katonai járművek és ládákat pakoltak. Az biztos hogy rengeteg konzervet pakoltak ki-be. A többit nem árulták el. A bejáratok előtt kb 2 méter magas golyófogók voltak. A létesítmény őrzője a domb tövében lakott egy házban. 1977 környékén jutottunk be a bunkerba először. Akkor még szinte érintetlen volt."

IMG_2459.jpgAz óvóhely szilánkálló ajtajának nyitása (egy időben hajléktalanok és az összes politikai szélsőség képviselői is bejártak az óvóhelyre, így le lett hegesztve).

MLA_6953_resize.jpgA Fenyves utcai bejárat belülről...

IMG_2505.jpg

MLA_7078_resize.jpgés a folyosó folytatása.

MLA_7072_resize.jpgAz óvóhely felépítése pofonegyszerű: a gerincét 4 db párhuzamos, kb. 75 m hosszú folyosó alkotja, ezek között az átjárást 3 rájuk merőlegesen elhelyezkedő, ugyanolyan keresztmetszetű folyosó (és néhány kisebb, köztes helyiség) biztosítja és 3 bejárat van, amelyeknek folyosói a szükséges zsilipeléshez 90 fokokban megtörnek.

MLA_7013_resize.jpg

IMG_2473.jpg

IMG_2481.jpg

IMG_2500.jpg

MLA_6984_resize.jpg

MLA_7028_resize.jpgA szívó-szűrő gépházak az óvóhely északi és déli végében helyezkednek el.MLA_6963_resize.jpg

IMG_2487.jpgEgy bicikli romjai - amely valaha talán az egyik légcserélő gép meghajtását biztosíthatta - képek hasonló megoldásról itt, itt és itt.

MLA_6965_resize.jpg

MLA_6978_resize.jpgA légszállító csövek.

MLA_7024_resize.jpg

MLA_7012_resize.jpgA túlnyomáskibocsátó szelepek.

MLA_7055_resize.jpg

MLA_6979_resize.jpg

MLA_6980_resize.jpg

MLA_7036_resize.jpg

MLA_7069_resize.jpg

MLA_7000_resize.jpg

MLA_6992_resize.jpg

További fotó- és videoriportjaink (a blog mellett):

Köszönet a Csepeli Városgazda Kft. Munkatársainak a bejárási lehetőségért!

Az óvóhely látogatásával kapcsolatban információt nem áll módunkban kiadni (mert parasztok vagyunk).


3 komment

Címkék: csepel domb bunker földalatti polgári védelem óvóhely urbex tamariska légoltalom föld alatti tamariska-domb


süti beállítások módosítása