Mi ez az egész?

A BudapestScenes minden más cégtől/szervezettől 100%-osan független brigád. Pofátlanul szubjektív módon mutatjuk be Budapest számunkra izgalmas színtereit. Különleges tematikájú városnéző túrák szervezése mellett blog-unkkal igyekszünk a fővárost minél közelebb hozni a benne élőkhöz. A megjelent anyagok kizárólag a készítők írásos engedélyével használhatók fel bármilyen további célra!

Elérhetőségek

Elérhetőségek, képgalériák, ill. részletek városnéző túráinkról: www.budapestscenes.com info@budapestscenes.com +36 20 524 0547 (Somogyi Levente)

Komjúniti

Megjelenések, beszámolók

http://href.hu/x/g5y7 http://href.hu/x/g5yg http://href.hu/x/g5yb http://href.hu/x/g5y8 http://href.hu/x/g5yc http://href.hu/x/g5ye http://href.hu/x/gh6y http://href.hu/x/gpzc

2012. 01. 25. óta

2012.05.31. 18:01 Levi/BudapestScenes

A Lánchíd pesti pilonjának a tetején

Lánchíd (27).jpg

Mudra László és Somogyi Levente fotói, szerzői jog védi őket - Laciéit különösen:D További felhasználásuk engedélyköteles.

Elérhetőségek:

 

(Ezért lehet majd anyázni ránk: a Lánchíd pesti pilonjának a tetején 2011 júniusában jártunk, engedéllyel. Bejárást/túrát ide nem tudunk szervezni (nem, külön kérésre sem), és megkérünk minden olvasót, hogy a feljutás pontos módját ne írja meg kommentben (előmoderálva vannak a hozzászólások, így úgyse jelenne meg). A felesleges körök elkerüléséhez: a feljutáshoz szükséges engedélyek megszerzésében sem tudunk segíteni, nem is adhatunk ki erről infót/tanácsot/tippet/javaslatot/kontaktot. Az engedély nélküli bejárást kevéssé javasoljuk, már csak azért is, mert valószínű hamarabb letessékelnek, mint gondolnád és veled lesz kifizettetve a (nem kevés) kivonult egyenruhás szerveknek okozott költség. Köszi a megértést, élvezzétek a képeket!)

 

Ide másztunk fel:

Lánchíd (1).jpg

Lánchíd (2).jpg

Lánchíd (3).jpg

Lánchíd (4).jpg

Lánchíd (5).jpg

Lánchíd (6).jpg

Lánchíd (8).jpg

Lánchíd (7).jpg

Lánchíd (9).jpg

Lánchíd (10).jpg

A Lánchíd egyik kulcsa: a fölső iránytörő saruk a pilontestben, a láncokat érő függőleges irányú terhelés itt adódik át a pilonnak, azon át pedig a talajnak.

Lánchíd (11).jpg

Lánchíd (12).jpg

Lánchíd (13).jpg

Több kor és több település több képviselője hagyta ott a keze nyomát a Lánchíd pilonjában:

Lánchíd (17).jpg

Lánchíd (16).jpg

A legérdekesebb korabeli graffiti: a Lánchidat eredetileg 1849. november 20-án adták át a forgalomnak, a II. világháborús ostromban a budai oldalra visszavonuló német-magyar védelem pedig 1945. január 18-án reggel 7 órakor robbantotta a hidat a Dunába. A háború után az eredeti átadás 100 éves évfordulóján tervezték újra megnyitni a hidat - ez sikerült is, Bagsics Ferenc és Gaál István pedig 9 nappal az átadás előtt örökítette meg a saját nevét:

Lánchíd (18).jpg

Lánchíd (14).jpg

Lánchíd (15).jpg

Egy olyan pillanat, amit sokáig nem fogunk elfelejteni:

Lánchíd (19).jpg

Lánchíd (20).jpg

Lánchíd (25).jpg

Lánchíd (26).jpg

Lánchíd (24).jpg

Lánchíd (23).jpg

Lánchíd (22).jpg

Lánchíd (27).jpg

Lánchíd (28).jpg

Lánchíd (29).jpg

Lánchíd (30).jpg

Lánchíd (31).jpg


Természetesen vannak még érdekességek a föld alatt is: a függőhidak lelke a 2 lánckamra: mivel a hidat az önsúlya és az őt érő terhelés hatalmas erővel húzza befelé, a hidat a 2 parton kell kifeszíteni. Az oroszlánok magasságában a láncok eltűnnek a föld alatt, egy iránytöréssel elindulnak jó mélyre és az utolsó lánctagok a föld alatt kb. 10 méterrel le vannak horgonyozva: sok száz köbméter betonba vannak ágyazva - a pilonok mellett itt csatlakozik a híd a földhöz (a 2-es és 19-es villamosok pont ezért tesznek egy-egy félkört a híd magasságában, hogy kikerüljék a lánckamrákat).

A lánckamra függőhidak legsebezhetőbb pontja, a 48/49-es szabadságharcban a Habsburg haderő onnan szerette volna a félkész Lánchidat elpusztítani, 1945-ben a város védelme szintén a lánckamrákban robbantott, szerencsére csak 50%-os sikerrel. Épp ezért az illetékesek nem rajonganak érte, ha magáról a horgonykamráról internetre felkerül kép, így mi se töltjük fel a lenn készített fotókat, de a tervrajzon lehet látni szépen a lánckamrát, ill. a méretek érzékeléséhez itt van 2 fotó a lánckamrába vezető acéllétráról:

föntről:

IMG_1098.jpg

és lentről:

IMG_1075.jpg

A délebbi lánc-csatorna:DSCN0213.jpg

 Itt a Duna medrének a szintjében állunk - ha a lánckamra fala üvegből lenne, látni lehetne a Dunában úszkáló mutáns halakat.

A témában kihagyhatatlanok Takáts István gömbpanorámái a pesti pilon tetejéről:

mezei géphez

súlyosabb (hivatalos nevén giga-)panoráma komolyabb sávszélességhez, komolyabb géphez

 

Használd nyugodtan az ilyen-olyan közösségi médiaoldalak gombjait. Kövess minket a Facebook-on is, hogy értesülhess az újabb beszámolókról, ill. ajánljuk a fotóalbumokatVilágháborús óvóhelyre rendszeresen járunk a Csepel Művek területén, bunkertúránk időpontjait itt találhatjátok.

(és igyekezzetek szeretni a várost!)

gtrwes.jpg


15 komment

Címkék: híd lánchíd panoráma kilátás pillér urbex urban exploration pilon


süti beállítások módosítása